Impact Lab 2.0

Impact Lab 2.0 er et partnerskab mellem VELUX FONDEN og Dronning Marys Center på Københavns Universitet

Partnerskab om demokratisk bæredygtighed

I et partnerskab mellem VELUX FONDEN og Dronning Marys Center, deltager 15 udvalgte forskere og praktikere i et nyt laboratorium under projektet Impact Lab 2.0.  Sammen skal de udvikle ny viden og konkrete løsninger på aktuelle problemstillinger – og samtidig styrke forskningen inden for demokratisk bæredygtighed.

En central ambition i Impact Lab 2.0 er at skabe nye møder mellem praktikere og forskere fra humaniora og samfundsvidenskab i et eksperimenterende forløb. 

Et tværnordisk bedømmelsespanel har udvalgt og sammensat gruppen af praktikere og forskere til laboratoriet på baggrund af de ansøgninger, der blev modtaget. 

Deltagerne mødtes for første gang i marts 2025 og skal mødes regelmæssigt frem til februar 2026. 

Dronning Marys Center og VELUX FONDEN etablerede i 2022 netværket Copenhagen Impact Lab som et pilotprojekt. Det udløb i 2023, men viste sig så værdifuldt, at parterne igangsatte næste fase med Impact Lab 2.0.

Impact Lab 2.0 er et eksperimenterende format, hvor deltagere, der kommer bredt fra forskning, organisationer i civilsamfundet og den offentlige sektor, skal samarbejde om at finde nye tilgange til demokratisk bæredygtighed.
Simon Kjær
Direktør fra Dronning Mary Centret
Video

Hvad er ambitionen med Impact Lab 2.0?

Se med, når direktør Simon Kjær Hansen fra Dronning Mary Centret og vicedirektør Henrik Tronier fra VELUX FONDEN deler deres perspektiver på projektet og ambitionerne for samarbejdet.

Video

Hvordan binder vi de store problematikker i den grønne omstilling tættere sammen?

Se med, når deltager Pernille Møller Rendal, afdelingschef i klima- og miljøafdelingen i Mariagerfjord Kommune, giver sit syn på Impact Lab 2.0.

Mød deltagerne

Hvordan kan vi nytænke løsninger på de miljømæssige, sociale og demokratiske udfordringer i den grønne omstilling? Det spørgsmål har 15 udvalgte forskere og praktikere taget hul på i Impact Lab 2.0.

De udvalgte praktikere

  • Pernille Møller Rendal, Afdelingschef i Klima- og Miljøafdelingen, Mariagerfjord Kommune
  • Sofie Larsen Kure, Projektleder, Grøn Kirke
  • Cornelia Seger Jakobsen, Strategic Project Manager, BLOXHUB
  • Thomas Sture Rasmussen, Verdensmålskoordinator, Danmarks Biblioteksforening
  • Nanna Frank, Specialist, Klimaenheden, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
  • Anne Sofie Møller Askholm, Klimakoordinator, Vejen Kommune
  • Morten Friis, Konsulent, Democracy x
  • Lilian Andresen, Analytiker, formidler og projektleder, Kulturens Analyseinstitut

De udvalgte forskere

  • Ole B. Jensen, Professor, Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi, Aalborg Universitet
  • Katia Dupret, Lektor, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet
  • Line Kryger Aagaard, Postdoc, Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD), Aalborg Universitet
  • Lise Herslund, Lektor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
  • Susanne Højlund, Lektor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
  • Stefan Gaarsmand Jacobsen, Lektor og Centerleder, Center for Applied Ecological Thinking (CApE), Københavns Universitet
  • Lone Riisgaard, Lektor og Centerleder, Socio-Economic Research Centre, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet

Det siger forskere og praktikere om Impact Lab 2.0 og demokratisk bæredygtighed

Impact Lab kan bidrage med et menneskeligt og demokratisk perspektiv på den grønne omstilling. Hvordan opleves den af mennesker og bliver alle påvirkede inddraget i løsninger, er løsninger relevante for og tilpassede til dem der skal bruge dem, udføre dem, se på dem og leve blandt dem til daglig.
Lise Herslund
Lektor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
For mig er både bæredygtighed og demokrati indlejret i praksis, eller rettere: noget man praktiserer.
Susanne Højlund
Lektor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
Impact Lab 2.0 kan bidrage til den grønne omstilling dels ved at kunne give kulturbranchen endnu bedre værktøjer og metoder, og dels ved at kulturen bliver brugt endnu mere, og måske især mere overordnet og bevidst i samfundets grønne omstilling.
Lilian Andresen
Analytiker, formidler og projektleder, Kulturens Analyseinstitut
Forskere har ofte brug for at blive mindet om ”virkeligheden” og sætte deres teorier på prøve i konkrete cases og faktiske situationer. Og praktikere har brug for at løfte blikket og tage noget nyt ind, som man måske ikke selv lige var kommet i tanke om, fordi man holder snuden i sporet og bare ”gør som man plejer”.
Sofie Larsen Kure
Projektkoordinator for Grøn Kirke
Vi kan sætte fokus på den blinde plet som den sociale dimension af bæredygtighedsdebatten desværre er blevet. Og så kan vi udfordre den ret ensidige fokus på Co2 og andre kvantitative og målbare størrelser.
Ole B. Jensen
Professor, Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi, Aalborg Universitet
Samarbejdet mellem forskere og praktikere kan være en indgang til at adressere de kollektive og institutionelle rammer, der understøtter vores nuværende forbrugsmønstre. Metode og teori fra forskningen kan i samspil med erfaringer fra praksis give projekterne legitimitet ift. at fremme nye former for bæredygtige fællesskaber, hvor vi adresserer det gode liv i social og økologisk balance.
Line Kryger Aagaard
Postdoc, Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD), Aalborg Universitet
Hvordan skaber vi rammerne for en samarbejdskultur, hvor aktører på tværs af sektorer kan tage en aktiv rolle i at udvikle løsninger, hvor menneskers trivsel og klimaansvar går hånd i hånd? Det er noget af det, som jeg gerne udforske i Impact Lab 2.0.
Cornelia Seger Jakobsen
Strategic Project Manager, BLOXHUB

Kort om Dronning Marys Center

Dronning Marys Center er sat i verden for at løse samfundsproblemer gennem viden, partnerskaber og forandring. Centret skaber mødesteder og udvikler ny viden i et tæt samspil mellem universitetet og organisationer i den offentlige sektor, erhvervslivet og civilsamfundet. Bag centret står Det Humanistiske, Det Samfundsvidenskabelige, Det Teologiske og Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Kontakt for Impact Lab 2.0

Kontakt for Demokratisk bæredygtighed